Спонсор ракетних обстрілів України Philip Morris International вже в квітні планує відкрити завод на Львівщині

філіп морріс львів спонсор війни

Стало відомо, що у квітні 2024 року один із найпотужніших гравців на світовому ринку тютюну Філіп Морріс Інтернешнл збирається відкрити в Україні (Львів) нову фабрику. Компанія, яка володіє понад 25% російського ринку і є одним із найбільших платників податків у РФ, вкладає $30 мільйонів у нові виробничі потужності… на Львівщині.

Виходить, що однією рукою Philip Morris через сплату податків до російського бюджету спонсорує російську армію. А іншою — будує фабрику у країні, яку ця армія намагається знищити.

Мер Львова приготував львівську землю для компанії, що фінансує російський бюджет

Ця історія розпочалася ще у 2016 році з корупційного скандалу: чиновники виконкому Львівської міської ради, на чолі з мером Андрієм Садовим, продали інвесторам земельну ділянку площею 23 гектари для майбутнього індустріального парку, яка належала Рясне-Руській сільській раді. Ця ділянка була продана за 52 мільйони гривень нідерландському інвестору CTP, хоча його нормативна грошова оцінка становила 140 мільйонів гривень. Угода між Львівською міськрадою та ТзОВ “Сіті Парк Львів” мала особистий підпис Андрія Садового.

Спонсор війни Філіп Морріс Інтернешнл відкриває у Льовові нову фабрику

І коли Філіп Морріс Інтернешнл вирішила будувати нову фабрику у Львівській області, ніхто інший, як сам мер Львова Андрій Садовий підготував та продав земельну ділянку для компанії Philip Morris International. Максим Барабаш – генеральний директор ПрАТ “Філіп Морріс Україна” заявляв, що ділянку для нової фабрики запропонував державний офіс UkraineInvest. На сайті UkraineInvest інформація про цю ділянку під назвою “Рясне-2-СТР” зазначена, але не вказано, що всю інфраструктуру для неї побудували за рахунок бюджетних коштів, або, іншими словами, за кошти громадян. Попередні оцінки свідчать про те, що на цю мету було витрачено близько 400 мільйонів гривень.

Філіп Морріс Інтернешнл – бізнес на крові

24 серпня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) України визнало компанії Philip Morris International (PMI) разом з Japan Tobacco International (JTI) міжнародними спонсорами війни в Україні.

І PMI, і JTI звісно заперечують свою причетність до спонсорування війни в Україні, однак їхнє  рішення продовжувати робити бізнес в Росії та сплачувати податки до російського бюджету свідчить про протилежне.

Згідно з фінансовою звітністю російського підрозділу PMI, прибутки компанії лише у перший рік повномасштабного вторгнення РФ до України зросла на 8% до 140,3 млрд руб., а чистий прибуток до 48,2 млрд. руб., що на 45% більше, ніж у 2021 році.

А частка ринку торгових марок Philip Morris International в Росії становила понад 30% у 2019-2023 роках. Наразі сукупний обсяг інвестицій Філіп Морріс Інтернешнлв Росію перевищує 2 млрд. доларів.

«За кошти, які Philip Morris International заробила для Росії у 2022 році, можна купити 4900 ракет «Калібр», 78 винищувачів п’ятого покоління Су-57 або 1089 танків Т-90», – підрахували у Київській школі економіки.

Philip Morris International безкарно спонсорує російських терористів

Керівництво Philip Morris ще два роки назад оголосило про свій намір піти з російського ринку і продати російський бізнес, щоб зберегти свою репутацію. Однак усі “спроби” продати російський бізнес начебто не мали успіху, і корпорація досі лишається одним з найбільших платників податків до російського бюджету, гроші з якого йдуть на підтримку війни проти України.Більше того, компанія відступила від своїх слів і визнала, що може ніколи не піти з російського ринку. Тютюновий гігант продовжує сплачувати гроші до російського бюджету і цим самим підтримує агресію проти України та вбивство українців.

спонсор войный филип моррис

Окрім того, компанія Philip Morris International тісно пов’язана з владною верхівкою рф: чинний директор Служби зовнішньої розвідки росії, екс-голова Держдуми РФ Сєргєй Наришкін близько 10 років був членом Ради директорів «Филип Моррис Россия». Отже компанія має самі сприятливі умови для ведення та розвитку свого бізнесу в країні-терористці і продовжує отримувати надприбутки.

От і виходить, що те, що компанія не спромоглася за два роки залишити ринок РФ – не випадковість, а свідома позиція. І шалені податки, сплачені Philip Morris International до російського бюджету, продовжують забезпечувати виробництво зброї для вбивства громадян України та руйнування українських міст.

Верхом цинізму є те, що водночас Філіп Морріс Інтернешнл спонсорує та бере участь у безпековій конференції Фонду НАТО, що є абсурдом та відмиванням заплямованої кров’ю репутації. Міжнародні організації Campaign for Tobacco-Free Kids, Smoke Free Partnership та інші вже звернулися до Секретаріату НАТО з вимогою припинити співпрацю з тютюновим гігантом через те, що діяльність компанії несе загрозу міжнародній безпеці.

Компанія Philip Morris International попри дворічні обіцянки вийти з ринку рф, продовжує спонсорувати російських терористів і жодних наслідків для неї поки що немає. Українські та міжнародні організації закликають до бойкоту продукції цих компаній.

Філіп Морріс Інтернешнл продовжує вбивати українців: не лише цигарками, а й кулями та ракетами

Виникає дисонанс: з одного боку, тютюнові компанії позиціонують себе як добрі партнери України, інвестори в її економіку, у відновлення, але, з іншого боку, ті ж тютюнові компанії заробляють кошти в Росії і сплачують величезні податки в бюджет РФ. І всі ці бюджетні кошти йдуть на підтримку війни в Україні та вбивство її громадян.

філіп моріс вбиває українців

Як показали останні події, присутність компаній у переліку міжнародних спонсорів війни не надто впливає на їхню діяльність в Україні.

Згідно з опублікованим фінансовим звітом компанії, у четвертому кварталі 2023 року PMI збільшила загальний обсяг відвантажень цигарок і тютюнових виробів для електричного нагрівання в Україні на 14,9% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. А виручка Philip Morris International за 2023 рік зросла на 10,7%, до $35,2 млрд порівняно з 2022 роком.

Важливо й надалі вимагати припинити будь-яке сприяння тютюновим компаніям з боку держави. Їхня продукція становить загрозу національній безпеці України.

Рамкова конвенція ВООЗ з боротьби проти тютюну рекомендує урядам та міжнародним організаціям не співпрацювати з тютюновими компаніями, адже вони виробляють шкідливу продукцію, яка становить загрозу світовій безпеці — тютюн щороку вбиває понад 8 мільйонів людей. В Україні ця цифра становить 130 тисяч людей.